oudwwijk
Digitaal erfgoed

Derk Albert van de Riet

Hermina Feberwee


Derk Albert van de Riet
Geb: 09-09-1858
Ovl: 22-03-1937 (78)
Echtg: 13-02-1885 Winterswijk
Hermina Feberwee
Geb: 03-08-1854
Ovl: 19-07-1934 (69)

Louisa Johanna van de Riet
Geb: 15-09-1896
Ovl: 04-03-1897

Kinderen

Hendrikus Johannes van de Riet,  1885-1950
Pieter Louis van de Riet 1887-1938
Maria Alberdina van de Riet 1889
Derk Albert van de Riet 1890-1952
Louisa Johanna van de Riet 1896-1897 (GRAF)
Louisa Hermina van de Riet  1903

D. A. van de Riet. Sr.

Eere-voorzitter van „Winterswijks Mannenkoor”

Na een ongesteldheid van eenige dagen is nog volkomen onverwacht overleden de heer D. A. van de Riet Sr., in breeden kring een zeer gezienefiguur
De heer Van de Riet was 9 September 1858 te Lochem geboren en bereikte den leeftijd van ruim 78 jaar. Hij kwam zich voor ongeveer 51 jaar inWinterswijk vestigen. Tot voor circa 12 jr – was de heer Van de Riet als gérant werkzaam bij de sociëteit ~de Eendrach.”, eigendom van de Vereeniging tot Bevordering van Maatschappelijk Verkeer, van welke Sociëteit de heer D. A. van Riet Jr voor eenige jaren door aankoop eigenaar werd.
De overledene kwam derhalve met vele personen in aanraking, die hem leerden kennen als uiterst beschaafd, vriendelijk en correct man.
De heer Van de Riet was in 1883 mede-oprichter van Winterswijks Mannenkoor. Hij was dus zeer nauw aan dit koor verbonden.
In 1933 was hij 50 jaar werkend lid van het koor en nog steeds verscheen toen zijn rijzige figuur iederen Maandagavond in het repetitielokaal om zijn plaats tusschen de 2e tenoren in te nemen.
Welk een liefde voor den zang en zijn vereeniging spreekt niet uiteen dergelijke prestatie!
Met het klimmen der jaren steeg zijn liefhebberij voor het zingen en zijn belangstelling voor al wat in de vereeniging gebeurde.
Jarenlang was het voorzitterschap aan hem toevertrouwd, en toen hij op 10 December 1924 meende zijn taak aan jongere krachten te moeten overgeven, was het een uiting van dankbaarheid van alle leden voor het vele in ’t belang der Vereeniging gedaan, dat hij benoemd werd tot eere voorzitter van Winterswijk’s Mannenkoor.
Voorts was de heer Van de Riet een der oudste agenten van de Hengelosche Bierbrouwerij, welke betrekking hij, zij het ook met behulp van een adjunct-agent, tot zijn dood heeft vervuld.
Voor den aanvang der repetitie van Maandagavond j.l, werden door den voorzitter van het koor, den heer P. van Loo eenige woorden gewijd ter nagedachtenis van den overleden eere-voorzitter.
In diep gevoelde woorden vertolkte hij dit smartelijk verlies.
Sedert de oprichting van W. M., nu ruim, 53 jaar geleden is wijlen de heer van de Riet lid van het koor geweest Door zijn wilskracht en zijn steun is Mannenkoor steeds gegroeid en is een peil bereikt, waarop het koor trotsch kan zijn.
De heer Van Loo stelde de leden de toewijding voor het koor van den eere-voorzitter ten voorbeeld.
Niet anders dan door buitengewone omstandigheden verzuimde de overledene de repetitie.
Mannenkoor zal zijn overleden lid Donderdagmiddag de laatste eer bewijzen, waarbij aan den groeve gezongen zal worden het bekende lied, gecomponeerd door J. Handl „Ecce, quo modo maritur” (Zie, hoe de rechtvaardige sterft).

 

Derk Albert en Hermina en kinderen

Zie Horeca-Societeit-De Eendracht