Bron:www.delpher.nl
Vijf mille uit kluis gestolen
13 SEPTEMBER 1971, Alg.Dagblad
Van onze correspondent
WINTERSWIJK — Uit de kluis in het kantoor van de gemeente-ontvanger in het stadhuis van Winterswijk is gisternacht ruim vijfduizend gulden gestolen. De dieven kwamen het stadhuis binnen door een gaatje te boren in een ruit en daarna met een koord een deurklink op te lichten.
Een aantal jute zakjes met wisselgeld hebben de dieven over het hoofd gezien.
Afgehakte duim teruggevonden en aangezet
28 DECEMBER 1971, Volkskrant
Mejuffrouw Olde Wolbers iin Winterswijk die in het weekeind bij een ongeluk in de plaatselijke slagerij waar zij werkt, haar duim kwijt raakte, heeft deze terug gekregen dank zij een speurtocht van de klanten en het ingrijpen van een chirurg.
Mejuffrouw Wolbers, die in een slagerij te Winterswijk werkt, hakte zich bij het afhakken van een carbonade ook een duim af. Met spoed ging zij naar het ziekenhuis, waar zij hoorde dat de chirurge de duim weer wilde aanzetten. Maar het lichaamsdeel was wel zoek. Een spoed-telefoontje naar de slagerij bracht uitkomst.
Het publiek dat zich op deze drukke dag voor Kerstmis in de zaak bevond, ging zoekken en het stuk duim werd gevonden door een mevrouw, die direct na de vondst flauw viel.
De patiënte en de flauwgevallen klant maken het beide goed.
Landbouwer dood na val van meelsilo
26 JANUARI 1972
In het ziekenhuis te Winterswijk is gistermorgen de 58–jarige landbouwer J. H. Boêijnk uit Meddo bij Winterswijk overleden.
De man was maandagmiddag op zijn bedrijf van een silo gevallen toen hij zijn voorraad meel wilde controleren.
Hotelbrand eist nog een dode
05 SEPTEMBER 1972
In het algemeen ziekenhuis te Winterswijk is dit weekend overleden de 80-jarige D. Wesselink uit Middelburg, die vorige week dinsdag gewond raakte bij de brand in hotel Victoria in Winterswijk.
De heer Wesselink is het vierde slachtoffer van de hotelbrand.
Zijn evenoude vrouw was bij de brand omgekomen.
Burgemeester C.de Vries
16 SEPTEMBER 1974
Cor de Vries benoemd tot burgemeester van Winterswijk
LEEUWARDEN
Met ingang van 16 september is benoemd tot burgemeester van Winterswijk de heer Cornelis de Vries, nu burgemeester van Gasselte.
De heer De Vries, die op 20 oktober 1926 in Gouda werd geboren, heeft in Friesland grote bekendheid gekregen, toen hij hier (bezoldigd) gewestelijk secretaris van de Partij van de Arbeidwas. Hij kwam naar Leeuwarden in juni 1957 en werd in juli 1969 benoemd tot burgemeester van Gasselte. In zijn Leeuwarder periode maakte Cor de Vries enige jaren deel uit van de gemeenteraad als lid van de PvdA-fractie.
Winterswijk is geruime tijd zonder burgemeester geweest. In november 1973 werd tot waarnemend burgemeester van Winterswijk benoemd de heer Berend Nauta, oud-burgemeester van Harlingen.
Twee meisjes bij auto-ongeluk omgekomen
15 DECEMBER 1975, Alg.Dagblad
TERBORG — Twee meisjes, die voor het spelen van een handbal wedstrijd op weg waren naar Arnhem, zijn gisteren bij een auto-ongeluk bij het Gelderse Terborg omgekomen. Twee andere handbalspeelsters die bjj hen in de auto zaten, raakten licht gewond. Door het gladde wegdek raakte de auto waarin zij zaten in een slip, sloeg over de kop en belandde tegen een boom. De auto vloog vrijwel direct in brand.
De 18-jarige D. Tiggelhoven uit Winterswijk werd daarbij op slag gedood. De bestuurster van de auto, de 18-jarige M. Humme, eveneens uit Winterswijk, overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen.
Keuze valt op Winterswijk
17 JANUARI 1976
Gevecht om ziekenhuis na 12 jaar beslist
WINTERSWIJK (ANP) —
Bijna twaalf jaar na de eerste stappen daartoe, is nu beslist dat het nieuwe streekziekenhuis voor de Achterhoek in Winterswijk zal komen. Staatssecretaris Hendriks van Volksgezondheid heeft die knoop doorgehakt. In de Achterhoek zelf kwam men er niet uit.
Groenlo had lange tijd goede papieren om de nieuwbouw binnen zijn grenzen te krijgen, maar de betrokken ziekenhuisbesturen konden al die jaren niet tot een gemeenschappelijke beslissing komen, ondanks vele en deskundige adviseurs die in de loop der tijd werden geraadpleegd.
Het streekziekenhuis, waarvoor de staatssecretaris nu toestemming heeft gegeven, krijgt 350 bedden. Aanvankelijk zouden het er 400 worden, maar de toenemende poliklinische behandeling van patiënten maakte verminderin van het aantal bedden mogelijk.
In 1964 gaven de besturen van de drie katholieke ziekenhuizen in Winterswijk, Groenlo en Lichtenvoorde een wetenschappelijk instituut opdracht de zaak te onderzoeken. Bij deze opdracht was het algemeen ziekenhuis in Winterswijk niet betrokken.
Ruim een jaar later adviseerden de onderzoekers dat de gezondheidszorg in de Achterhoek het best tot zijn recht zou komen door de bouw van één katholiek streekziekenhuis en wel onder de rook van Groenlo. Met dat ene ziekenhuis kon men het eens zijn maar de plaats van vestiging gaf meer problemen, zoveel dat de plannen in de ijskast verdwenen.
In Den Haag was men de zaak echter niet vergeten, zodat het overleg wel moest worden heropend, nu met het Winterswijkse ziekenhuis erbij. In 1970 gaven de vier besturen twee raadgevende bureaus opdracht een hernieuwd onderzoek in te stellen.
Tevens werd een wijze man. oud-burgemeester Boot van Hilversum, benoemd. Weer drie jaar later gaf de staatssecretaris aan de inmiddels opgerichte Stichting Ziekenhuisvoorzieningen Oost-Achterhoek in beginsel zijn fiat voor de bouw van een streekziekenhuis in Winterswijk.
Acties
De acties voor Groenlo gingen echter door en in afwachting van definitieve beslissingen bleven de betrokken ziekenhuizen investeren in interne verbouwingen en vernieuwingen.
Een slimme zet van de ijveraars voor Groenlo was het beleggen van een politieke vergadering begin 1974 in Groenlo. Gezien de
omstandigheden was de staatssecretaris wel verplicht hier te verschijnen. Hij wist de hoog oplaaiende emoties te sussen door te
verklaren dat de voorstanders van Groenlo alsnog een rapport konden indienen, waar dan wel nieuwe argumenten in moesten staan pro Groenlo. Anders zou hij zijn principe-besluit om Winterswijk te kiezen niet wijzigen.
Alles was toch uiteindelijk tevergeefs, want het provinciaal bestuur bleef bij vestiging in Winterswijk: een hernieuwd onderzoek zou teveel tijd vergen en ten behoeve van de gezondheidszorg moest er snel worden beslist.
Opnieuw laaiden de emoties hoog op,delegaties brachten bezoeken aan Den Haag en er kwam zelfs een voorstel dan maar twee ziekenhuizen te bouwen, één in Groenlo en één in Winterswijk.
De beslissing van staatssecretaris Hendriks heeft nu echter aan alle touwtrekkerij van bijna twaalf jaar een eind gemaakt.
Winterswijk heeft aan het langste eind getrokken.
Twee doden Groenloseweg
10 NOVEMBER 1977
Twee vrouwen, de 52-jarige M. H. van der Werf en de 48-jarige Ch. T. van den Berg, beiden uit Winterswijk, zijn gisteren bij een verkeersongeluk op rijksweg 47 in Lichtenvoorde om het leven gekomen.
Geen haargroei op gezicht
20 januari 1978, Telegraaf
„Huisregel” bij politie Winterswijk: geen haargroei op gezicht
Van onze correspondent
WINTERSWIJK, vrijdag
Jonge agenten die in’ Winterswijk aan de slag willen, krijgen van hoofdinspecteur R. Nijboer te horen dat het een „huisregel” is dat er in Winterswijk door de politie geen snorren en baarden worden gedragen.
Het beroep van agent meent hij, brengt nu eenmaal een bepaalde status ook qua uiterlijk mee.
De Nederlandse Politiebond heeft kritiek op die huisregel. De „voorschriften zijn volgens de bond een inbreuk op de persoonlijke vrijheid.
Klokkenmakers ontslagen na faillissement
13 JUNI 1979, Volkskrant
Het klokkenfabriekje Alwi in Winterswijk is dinsdag gesloten, nadat maandag het faillissement was uitgesproken. De dertig personeelsleden, van wie enkele part-time, staan op straat. Er is geen geld voor een afvloeiingsregeling. Volgens de eigenaar van het fabriekje is het instorten van de stijlklokkenmarkt de belangrijkste oorzaak van het faillissement, waarover de vakbonden pas maandag werden ingelicht.
Dat het fabriekje in financiële moeilijkheden verkeerde was al langer bekend.
Dodelijke botsing in Oosterwolde
28 JULI 1979
OOSTERWOLDE
Een botsing op het kruispunt tussen de weg Drachten-Smilde en de Venekoterweg bij Oosterwolde heeft gistermiddag even na een uur het leven gekost aan de 73-jarige heer Frans Tolsma uit Winterswijk. De heer Tolsma kwam in zijn Mitsubishi personenwagen uit de richting Wolvega en stak de drukke verkeersweg Drachten-Smilde over zonder voorrang te verlenen aan de vrachtwagencombinatie, bestuurd door de heer E. de Vries uit Klooster Lidlum, die uit de richting Drachten naderde. De vrachtwagen raakte de personenwagen in de flank.
De heer Tolsma, die alleen in de auto zat, overleed vrijwel direct na de botsing.