oudwwijk
Digitaal erfgoed

Manufacturen ‘De Zon’

Manufacturen De Zon Misterstraat

Magazijn “De Zon”

Antonius de Jong(1881) uit Groenlo trouwde in 1908 met Maria Havens en vestigden zich met hun Manufacturen- en Confectiemagazijn “De Zon” aan de Misterstraat 9. 
Voorheen winkel en slijterij van de weduwe J.F.Grimmelt-Lipman. Dhr. Grimmelt was overleden in 1906.
De opening was op 14 of 21 maart (vlgs.N.W.C.) maart 1908.

Winterswijk,1919

Gaarne vernam ondergeteekende spoedig van U of de Gemeente er ook belang in stelde of liever genegen zou zijn eenige vergoeding te geven (en welk bedrag) voor tegemoetkoming, wanneer bet perceel van Mej. Bengevoort nu bewoond door Te Kamp in de Misterstraat zou gekocht worden om een nieuw winkelhuis naar de eischen des tijds hierop zou verschijnen.
Men mag hier wel rekening houden, dat genoemd pand duur gekocht zal moeten worden en dan met ’t verbouwen een heel stuk grond moet afstaan voor de Gemeente.
Het was dus niets meer dan billijk en de Gemeente was dan nu meteen van dat pand mooi af, wat een heele ontsiering is.
Een 2e verzoek of de gemeente dan ook een pand beschikbaar kan stellen voor Te Kamp, daar ik met de verbouwing heel niet vooruit kan en met alles wordt belemmerd en tegengewerkt en dit allemaal schade en onkosten zijn.
Ik zit nu alles ten halve met aannemer, architect en kan noch den eenen noch den anderen kan vooruit.
Hopende Uwe welwillende medewerking om bij voorbaat dankend in spoedige afwachting.

Hoogachtend, A. J. de Jong.



B. en W. stellen voor op het eerste verzoek afwijzend te beschikken. Indien aan het verlangen wordt voldaan, zou hierdoor een precedent worden geschapen. Men zon zich zoodoende op een gevaarlijken weg begeven. Verschillende personen zonden het aanbrengen van wijzigingen of verbeteringen aan hunne woningen uitstellen in de hoop, dat de Gemeente hun ook wel steun zou verleenen. Bovendien zou zoo handelende eene groote onbillijkheid worden begaan tegenover eigenaars, die hunne gebouwen al achteruit hebben moeten zetten.
Wat de tweede vraag in het adres betreft, stellen B. en W. voor adressant te berichten, dat de Gemeente geen woning voor het gezin Te Kamp beschikbaar heeft.


Op 06-01- 1921 overlijd te Kamp

In 1922 liet Anton het pand afbreken en bouwde op dezelfde plaats een nieuw woon-winkelpand. Een moderne winkel met de schitterende pui maakte een deftige indruk. 
In 1933 bij het 25-jarig bestaan werd het naastgelegen pand, voorheen het Koffiehuis van de Volksbond er bij aangetrokken.In 1933 kwam tevens zoon Theodorus (1909) in de zaak, die de zaak officieel overnam in 1946. Theo trouwde in datzelfde jaar met Louise van Hees.

In 1947 werd hun zoon Tom geboren. 
Op 14 febr.1949 overlijd Antonius de Jong
In 1957 en 1958 volgde de grote verbouwing (ook het pand van groente en fruithandelaar Bloemberg kwam erbij) waarbij de schitterende etalage werd gebouwd met de welbekende passage. 
In 1971 kwam ook Tom in de zaak werken en vanaf 1990, na het overlijden van zijn vader, werd hij officieel de derde generatie De Jong op “De Zon”.
In 2013 kwam een einde aan het tijdperk “De Zon”.
 
De panden werden verkocht aan Roland Kahn en deze liet het linkergedeelte compleet en het rechtergedeelte de begaande grond slopen en bouwde hier twee nieuwe winkels, t.w. Coolcat en America Today.

24 september 1926
Graafschapbode
06 juli 1912
Graafschapbode
Foto: Ron Rensink
Lees verder