oudwwijk
Digitaal erfgoed

Slagerij van Engeland

Weurden

Christiaan van Engeland
Geb: 04-05-1874 Soeren
Ovl: 25-05-1954 Winterswijk
Echtg: 06-05-1899 Rheden
Johanna Margaretha Curre ( Grietje )
Geb: 01-11-1878 Rheden
Ovl:12-12-1967
Woonadres: Kloetenseweg 46

ZOON SLAGERIJ

Derk van Engeland
Geb: 1906
Ovl.1987
Echtg:
Johanna Margaretha te Kempel
Geb:
Ovl:

In het gezin van spoorwegbeambte Christiaan van Engeland (geb.1874) en zijn vrouw Grietje Curre werden zeven kinderen geboren. De familie woonde eerst Hoge Hazel 24 en later Spoorstraat 48. De vijfde zoon was Derk van Engeland (1906-1987)
Derk voelde al vroeg veel voor het slagersvak en kwam al snel na de lagere school als loopjongen bij slager te Roller in de Misterstraat in dienst. Vervolgens werd hij slagersknecht bij slager Wassink. Hier leerde hij het slagersvak.

In 1930 besloot Derk voor zichzelf te beginnen en die mogelijkheid deed zich voor toen hij als zetbaas voor de firma Zwanenberg op Scholtenenkstraat 60 kon komen. Hij was een jaar eerder met Johanna Margaretha te Kempel getrouwd, dochter van de metselaar Jan te Kempel (Jan Hap). Uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren: Griet, Annie en Bob.

In 1943 werd de winkelruit door NSB-ers beklad met de leus: “Hier woont een jodenknecht”. Dit leidde tot allerlei spanningen en doordat de slagerij van Jo Pecht op Weurden 45 leegstond, kon Van Engeland- mede door bemiddeling van de toenmalige NSB-burgemeester en keurmeester van het slachthuis W.P.C.Bos – hier aan de slag.
Het betrof het pand op de hoek van het Weurden en de Huininkmaatstraat, tegenover de fietsenzaak van kwak. Hij kreeg Herman Wamelink als vaste knecht in de zaak. Hier heeft hij ook zijn studie paardenslager afgerond en kocht hij zijn eerste paard, dat hij op het slachthuis slachtte. In het begin van de jaren vijftig kocht Derk van Engeland het pand Weurden 15, de voormalige fietsenwinkel van Feberwee. Van de opening moet een foto bestaan met Derk en Anne van Engeland en een toonbank vol met bloemstukken.

De slagerij werd later gemoderniseerd en geheel betegeld en voorzien van een gekoelde toonbank. Door de vele Duitse klanten was het vaak bijzonder  druk en er waren dagen dat er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met acht man moest worden gewerkt.
In verband met douanebepalingen werd vlees aangebraden en ingeblikt. Partimekrachten waren onder anderen Reijer Hogenboom en Roelof Wageaar. De specialiteiten van het bedrijf waren rook- en kookworst. In 1961 moest Derk van Engeland om gezondheidsredenen met het slagersvak stoppen. Slagerij en inventaris werden aan een slager uit Leiden verhuurd, maar dat leidde binnen drie jaar tot het verdwijnen van de zaak.
Herman Wamelink werd toen filiaalhouder van slager Wassink aan de Waliensestraat.

Derk en Anne van Engeland lieten de bungalow Zuilenesstraat 2 bouwen, maar daar hebben ze niet lang gewoond. Na drie jaar vertrok het gezin naar Enschede en werd de woning aan Cornelis Kappers van de schoenenzaak verkocht.

Uit: Freriks Nieuws,September 2005 Willem Peletier

1967: Overname pand door Louis de Heer

Lees verder