oudwwijk
Digitaal erfgoed

Operatie ‘Plunder’

Operatie  Plunder
24 Maart 1945

Een gigantische Geallieerde strijdmacht begon over een breed front aan de oversteek met o.a amfibische voertuigen over de Rijn bij Rees en andere Duitse steden en dorpen in het gebied van de zg. Niederrhein.
Tegelijkertijd werd in de ochtend van 24 maart de operatie Varsity uitgevoerd waarbij twee luchtlandingsdivisies ( Brits en Amerikaans) op de rechter Rijnoever werden gedropt in de buurt van o.a Hamminkeln, Wesel en nog een aantal andere dorpen daar in de buurt.
Het was de grootste luchtlandingsoperatie ooit uitgevoerd! Dus nog veel groter dan b.v bij Arnhem tijdens de operatie Market-Garden. 
Veel mensen hebben hier geen weet van omdat zich dit allemaal afspeelde op Duits grondgebied maar wel heel dichtbij de Achterhoek en wat nog belangrijker is was dit de aanzet tot de bevrijding van o.a Winterswijk op 31 maart 1945!

Bocholt is al op 22 Maart 1945 door de geallieerden gebombardeerd, waarbij 85% van Bocholt  vernield is.

Het resultaat was een schade van 2.133.000 Reichsmark. Voornamelijk veroorzaakten de brandbommen alles verwoestende bosbranden in het gebied Diepenbrockstraße, Stenernerstraße, Rebenstraße, Ravardistraße, Nobelstraße, Schanze und Gartenstraße. 


Vanaf het begin van de oorlog, 1939 tot 31 juli 1943, was in Bocholt 617 keer het vliegalarm en 158 keer het luchtalarm afgegaan.
De tragedie steeg van maand tot maand. 
In September 1944 werden de scholen gesloten vanwege het gevaar vanuit de lucht.
Van januari 1945 tot medio februari 1945 namen de lessen op de school tijdelijk aanvang.

Bombardementen hinderden het treinverkeer van Bocholt naar Munster, Wesel en Empel.’S nachts konden er nog wel wat treinen rijden. 
In die periode moesten de bewoners dag en nacht de schuilkelders opzoeken.
De totale vernietiging van Bocholt vond plaats op Donderdag 22 maart 1945 van 14.10 tot 14.35 uur.

Ongeveer 600 vliegtuigen van de Royal Air Force wierpen ongeveer 2.000 luchtmijnen en explosieve bommen en ongeveer 200.000 brandbommen boven Bocholt en zijn omgeving af.
Stad Bocholt centrum en sommige afgelegen gebieden werden volledig verwoest. De stad stond in lichterlaaie, gebouwen ingestort, rookwolken verduisterde de heldere, zonnige dag. 

Velen geloofden dat nu de laatste minuut van hun leven geslagen had.. Het was beven, er werd gehuild en gebeden. 
Als het na minutenlang van oorverdovende explosies weer stil wordt, komen de Bocholtse inwoners uit het puin weer te voorschijn. Sommigen konden nog enkele bezittingen redden.

Er ontstond een massale uittocht van de bewoners. De daklozen en al de anderen vluchtten naar de omliggende agrarische gemeenschappen.
De meesten brachten de eerste nacht door in het bos of in de openlucht.
De vele gewonden werden waarschijnlijk nooit geteld. 
Sommigen van hen werden naar het bos “hospital”gebracht, welke in februari 1945 al was opgericht als alternatieve locatie voor het ziekenhuis. 
De kamers in de barakken waren niet toereikend voor opvang en  bedden en stoelen werden zelfs buiten geplaatst. 
Zelfs ook in de vrije natuur en in de schuilkelders werden ze verpleegd. 
Het dodental was relatief laag, omdat weken er voor velen geevacueerd waren naar Oost-Westfalen en Sauerland. Vooral moeders en kinderen, 
Sommige bewoners namen onderdak bij familieleden en kennissen in de omliggende boerengemeenschappen.

Van 22 tot 24 maart 1945 zijn door de vele luchtaanvallen en artilleriebeschietingen 341 mensen omgekomen.
Woningen, ziekenhuizen, scholen, kerken, openbare gebouwen, commerciële gebouwen en fabrieken zagen er uit als 1 groot slagveld.
De water- en elektriciteitsvoorziening waren niet meer aanwezig. 
Er waren geen voorraden meer voor voedselvoorziening, aangezien ook de meeste bakkerijen allemaal waren vernield.
85% van Bocholt werden verwoest.
Bocholt kwam hierdoor weer helemaal terug bij af, maar degenen die het overleefd hadden, wilden verder leven en begonnen aan de wederopbouw.

Na enkele lichte luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog ervaart Bocholt de eerste zware bombardementen tijdens de nacht van 31 mei 1942. 

Op 29 Maart 1945 zijn de geallieerden in Bocholt gearriveerd en twee dagen later werd Winterswijk bevrijdt.

Winterswijk is in de nacht van 30 op 31 Maart 1945 vanuit Bocholt via Woold bevrijdt.

PAGINA IN BEWERKING

Lees verder